Sunday, 16 October 2011

LAKSAM

 

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili- cili merah tumbuk dgn belacan,+ garam sikit dan perahkan limau
  5. Siap untuk dihidangkan....(SELAMAT MENCUBA....:)

SAMBAL JERING PLUS TEMPOYAK

Bahan2
30 keping jering tanam - dicuci bersih kemudian dihiris nipis2 atau disagat
(kalau kat pasar besar PJ ada gak jual jering tanam ni kat org jual sayur kampong)
segengam ikan bilis - dikopek bersih
1 biji bwg besar - hiris bulat
15 - 20 biji cili padi }
2 ulas bwg putih } ditumbuk halus
6 ulas bwg merah }
1 cm kunyit hidup }
2 sudu besar tempoyak - bancuh dengan 1 cawan air
(boleh gak dicampur sedikit isi durian segar)
garam, gula & perasa secukupnya
minyak secukupnya

Cara2
Panaskan minyak (agak banyak) dan goreng jering hiris hingga nampak masak. Angkat dan ketepikan.
Gunakan minyak yang sama (kurangkan minyaknya) dan tumiskan bahan2 tumbuk tadi. Tumis hingga garing.
Masukkan bancuhan tempoyak & durian tadi dan kacau rata.
Masukkan ikan bilis, bawang hiris dan jering goreng tadi dan kacau bagi rata.
Masukkan garam, gula & perasa secukupnya dan gaul rata.
Kalau suka berkuah boleh tambahkan air. Kalau suka sambal kering2 masakkan hingga kering sikit. Bolehlah tutupkan api dan hidang. Sedap dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak..